• Osteobor Forte

Osteobor Forte

15.00лв.
Наличност:
В наличност
Модел:
капсули
Каталожен код:
4281
Производител:
Борола

  • Бърза доставка

  • Безопасна поръчка

Сподели

Какво представлява Osteobor Forte?

Osteobor Forte е рационална комбинация от природни продукти, осигуряваща доброто здравословно състояние на костната система.

Какво е рационалното при избора на съставките?

За предотвратяване на остеопорозата е необходима рационална комбинация от вещества, които предотвратяват костната загуба, възстановяват костните минерали и микроструктура и повишават костната плътност. Такава комбинация е Osteobor Forte, която съдържа калций, иприфлавон, метилсулфонилметан, аскорбинова киселина, витамин D3, магнезий, L-лизин, екстракт от Equisetaceae, цинк и пиридоксин. Те взаимно се допълват и усилват ефекта.


Каква е ролята на отделните съставки?

Иприфлавон е едно от малкото природни вещества, което може да спре развитието на остеопорозата, да възстанови костната плътност и минерализация. Потиска костната резорбция без да се наблюдават странични ефекти на хормонозаместителното лечение с естроген. Osteobor Forte съдържа лесно усвоима форма на калция. Метилсулфонилметан (МСМ) е важен за образуването на колагена и за поддържане на костите, ставите, ставните връзки и сухожилията здрави. Облекчава болката и намалява възпалението на ставите. Витамин D3 повишава резорбцията на калций и води до увеличаване плътността и здравината на костите. Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на костната тъкан като напр. колаген. L-лизин е незаменима аминокиселина, която усилва резорбцията и намалява излъчването на калция. Спомага за образуване на колагена и възстановяване на тъканите. Екстрактът от Equisetaceae съдържа голямо количество силиций, подпомагащ възстановяването на съединителната тъкан. Заедно с магнезия, цинка  и пиридоксина са необходими за правилното усвояване на калция.


Как действа Osteobor Forte?

Osteobor Forte спомага за намаляване на риска и борба с остеопорозата. Повишава плътността и здравината на костите, минерализацията и правилното усвояване на калция, потиска костната резорбция, облекчава болката и намалява възпалението на ставите.


Кога да използваме Osteobor Forte?

Всяка жена над 35 – 40 г. има нужда от Osteobor Forte.

Osteobor Forte може да се използва при всички видове остеопороза – жени в менопауза (40-60), сенилна остеопороза (мъже и жени над 60 г.) и при стероидиндуцирана остеопороза.


Как да приемаме Osteobor Forte?

За намаляване риска от остеопороза се приемат по 1-2 капсули дневно по време на хранене. Дневната доза при доказана остеопороза вследствие на менопауза е 2 капсули, при сенилна остеопороза – 1 капсула, а при стероидиндуцирана – 2 капсули.


Как да съхраняваме Osteobor Forte?

На сухо място при температура под 30˚С, недостъпно за деца.

Osteobor® е запазена марка на фирма БОРОЛА. Продуктът е произведен в САЩ в съответствие с най-високите изисквания на Добрата производствена практика. Osteobor Forte е добавка към храната.


ОСТЕОПОРОЗА

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, при което намалява костната плътност и се нарушава  микроструктурата на костната тъкан. Това води до повишена костна чупливост и последващ повишен риск от фрактури. Загубата на костна маса започва от 40 г. възраст и е различна при мъжете и жените. Скелетът е биологично активна структура, в която през целия живот се извършва процес на костно ремоделиране – образуване и разграждане на костна маса. Равновесието между тези два процеса е много важно за осигуряване постоянството на костната маса и устойчивостта на костната тъкан. При нарушаване на това равновесие костната плътност намалява в резултат на образуване на пори, фисури или кухини в костите.


Често срещано заболяване ли е остеопорозата?

Остеопорозата е най-често срещаното заболяване на скелета. Според СЗО остеопорозата е едно от заболяванията с голяма медицинска и социална значимост. Остеопорозата се наблюдава по-често при жени, като честотата се увеличава с напредване на възрастта и особено в периода на менопаузата.


Колко вида остеопороза има?

Остеопорозата условно се разделя на три вида:


менопаузална – при жени между 40 – 60 г.

сенилна (старческа) – мъже и жени над 60 г.

остеопороза, обусловена от продължителен прием на кортикостероиди във високи дози (стероидиндуцирана остеопороза)

Какви са признаците на остеопорозата?

Остеопорозата се нарича „тиха епидемия”. Намалението на костната плътност не е съпроводено с болки и може да остане незабелязaно в продължение на години. Най-честите признаци са нетипични болки в гърба, ставите и костите. Обикновено остеопорозата е свързана с промяна в стойката (изкривяване на гръбначния стълб) и намаляване на ръста (компресионни фрактури). Най-сериозната последица е счупване на шийката на бедрената кост.


Как се открива остеопорозата?

За поставяне на диагноза се използват различни методи – клинични и лабораторни изследвания, рентгенография, остеодензитометрия (измерване на костната плътност) и др. Най-голямо значение има остеодензитометрията, при която целта е откриване на намалена костна плътност, оценка на бъдещия риск от фрактури и проследяване на ефекта от провежданото лечение.


Какви са възможностите за борба с остеопорозата?

Борбата с остеопорозата е комплексна. Включва пълноценно хранене, физическа активност и използване на някои лекарства и природни продукти. Използваните средства за лечение на остеопорозата могат да се разделят на две основни групи:


продукти, потискащи костната резорбция

средства, стимулиращи костното образуване

Важно значение при остеопорозата има профилактиката и ранното й диагностициране.


Какво да изберем – лечение или профилактика?

Основна цел на профилактиката и лечението на остеопорозата е предотвратяването на фрактурите.

Профилактиката и лечението на остеопорозата се състоят в повишаване на костната плътност в периода на скелетна зрелост, предотвратяване на костната загуба и възстановяване на костните минерали и структура при вече явна остеопороза. При доказана остеопороза може да се повиши костната плътност, но не и да се възстанови напълно първоначалната костна микроструктура и здравина. Освен това остеопорозата е коварна болест, която протича безсимптомно. Може да минат много години преди тя да бъде открита, в резултат на което последиците да са фатални. Също така лекарствата, използвани за лечение на остеопорозата са много скъпи и в много случаи недостъпни за голяма част от населението. Затова предотвратяването на остеопорозата е много по-ефективен подход, отколкото лечениети й.


Кои са рисковите фактори за остеопорозата?

Рисковите фактори за остеопорозата са наследствената предразположеност, ранна менопауза под 45 г., заседнал начин на живот, ниско съдържание на калций в организма, неправилно и непълноценно хранене, ниско телесно тегло, фрактури след 40 годишна възраст, продължително лечение с кортикостероиди във високи дози, тютюнопушене, употреба на кафе и алкохол.


Полезни съвети за предотвратяване на остеопорозата

движете се активно

увеличете приема на храни, богати на калций и витамин D

по възможност намалете приема на захар, сол и мазнини

откажете се от тютюнопушенето

намалете употребата на алкохол и кафе

започнете профилактика навреме (35 – 40 г. възраст)

консултирайте се с Вашия лекар, относно остеопорозата

опитайте се да намалите стреса