Пробиотиците: Здравето започва от червата

Пробиотиците: Здравето започва от червата />

12/08/2021

Бактериите са върху кожата ни, в устата и носа, но най-вече в стомашно чревния тракт.

Чревният тракт играе важна роля за нормалното функциониране на имунната система.

Здравето започва от червата. Както кислорода,така и храната е жизненоважна за човешкия живот. От храносмилателната система  зависи усвояването на хранителните вещества, от които се нуждаем, а това не винаги е лесна задача.

В червата тече постоянна битка между „добрите“ и „лошите“ бактерии. Ако лошите бактерии започнат да надвишават броя на добрите, това създава дисбаланс в храносмилателния тракт.

Това се нарича дисбиоза и може да предизвика проблеми като диария, запек, подуване на корема, болки в стомаха и синдром на пропускливите черва.

Проблемите в червата могат да доведат и до проблем извън храносмилателния тракт. Нови изследвания показват сериозна връзка между небалансираната микрофлора и диабета, затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.

Терминът Пробиотик се използва за описание на „добрите“ бактерии и тяхното значение за живота и здравето ни, което предполага и произходът му от гръцките думи  “pro”, означаваща „за“  “bios” – живот.

За да бъде смятан за пробиотик, микроорганизмът трябва да е жив и неговото значение за здравето да е доказано по време на клинични изпитвания. 
Пробиотичните добавки, независимо дали са под формата на таблетки или напитки, трябва да съдържат същите бактериални щамове и да се приемат в същата доза, която е използвана в даденото клинично изпитване. Най-често срещаните видове микроорганизми, използвани в пробиотиците, са млечнокиселите бактерии като Lactobacillusreuteri Protectis, използвани в продуктите на BioGaia.

Бактериите са част от нас от момента на раждането ни

Нашият организъм се стреми ежедневно да поддържа балансирано съотношение на бактериите в чревния ни тракт. 

Въпреки това, тази хармония може лесно да бъде нарушена, особено при малките деца и новородените, което означава, че се нуждаем от помощ и подкрепа, за да колонизираме „добрите“ бактерии в чревната флора, например като приемаме пробиотици.
Но не всички пробиотични щамове са еднакви. 

В един идеален свят не би трябвало да приемаме пробиотици. В един идеален свят бихме получили първата си доза по време на раждането и след това бихме си го набавяли от млякото на майките ни, бихме яли естествено ферментирали храни, приготвени по традиционен начин, и бихме живяли „естествен“ живот.

Но в забързания индустриализиран свят нашата храносмилателна система е постоянно бомбардирана от алергени, химикали и потенциално вредни бактерии чрез храната и напитките, които консумираме. Освен това болестите, някои лекарства, лошите хранителни навици и разбира се стреса могат да нарушат баланса на чревната флора, което улеснява „процъфтяването“ на вредните бактерии. Като допълваме диетата си с млечно-кисели бактерии, можем да поддържаме необходимия брой бактерии, необходим за поддържане на нормалната микрофлора.

В съвременния свят осъзнаваме ползата на здравословния начин на живот за имунната ни система. Важна част от уравнението са храната и храносмилането. 

Около 80% от клетките на имунната система на човек са разположени в стомашно-чревния тракт

Храната, която консумираме, ни осигурява различни вещества, които допринасят за нормалното функциониране на имунната система.

Витамин D може да служи за пример. Естествените източници на витамин D включват: риба, рибено масло, яйчен жълтък. Той се произвежда и в тялото ни при излагане на слънчева светлина. Тъй като нивата на витамин D могат да изискват приемане на добавки в зависимост от сезона и хранителните навици, редовния прием на млечнокисели бактерии, които също съдържат витамин D, като тези на BioGaia®, е отличен начин да се поддържа балансирана микрофлора и концентрация на витамин D в тялото.
 
Конкретният щам на всяка една пробиотична бактерия определя свойствата и начина ѝ на действие.

Следователно, всеки пробиотичен щам е различен. 
 
Продуктите BioGaia® съдържат бактерии от вида Lactobacillus reuteri от семейство Lactobacillus, по-специално щама Lactobacillusreuteri Protectis (L. reuteri DSM 17938). 
Човешкият храносмилателен тракт е естественото местообитание за този щам, което допринася за преживяването и развитието му в тази част на тялото. Lactobacillus reuteri Protectis естествено допълва чревната флора.

Безопасен ли е L. reuteri Protectis?

С една дума: да. През последните години продуктите на BioGaia® бяха тествани за безопасност по време на задълбочени проучвания при преждевременно родени, нормално родени бебета, деца, здрави и имунокомпрометирани възрастни.

L. reuteri Protectis се счита за безопасен, тъй като отговаря на следните критерии: Пробиотикът има човешки произход. Той е определен и класифициран в съответствие с прилаганата таксономия, произведен е при контролирани условия с цел елиминиране на замърсяването, безопасността му е оценена, документирана и не съдържа токсини или трансферируеми, устойчиви на антибиотици гени.
 
Разбира се, клиничните проучвания показват, че продуктите на BioGaia® са безопасни (дори при много високи дози, надвишаващи тези, съдържащи се в продуктите на BioGaia®). Но по-важното е, че от 1996 г. до днес, в световен мащаб се приемат повече от половин милиард дневни дози BioGaia®, без да се съобщава за нежелани ефекти. Така, че с гордост можем да кажем, че продуктите на BioGaia® са много безопасни!
 
Източник: biogaia.bg

Пробиотиците BioGaia достъпни са в онлайн Аптека Детелина - разгледайте ги всички сега!