Наркотиците в детайли – бензодиазепини

08/05/2019

Проблеми с нервите, тревожност, стрес, умора, потиснатост, недоспиване – всеки съвременен човек е имал такива моменти. Понякога те ескалират и се налага лечение, при което често се предписват лекарствени продукти от групата на бензодиазепините и барбитуратите.

Ефектът им се изразява в притъпяване и забавяне на чувствителността на мозъка към външни стимули или с други думи – човек става по-малко чувствителен на дразнители. Употребяват се и за овладяване на абстиненция при лечение на алкохолизъм и наркомания, както и за контролиране на епилептични припадъци.

Лечението с бензодиазепини обаче следва да е не по-дълго от 2 седмици, с лекарско предписание и под лекарски контрол, тъй като бързо се развива зависимост.

Първоначалният ефект от употребата на тези вещества е чувство за спокойствие и по-добър сън. Привикването към този тип вещества е бързо и първоначалната доза намалява ефекта си, което води до постоянно увеличаване на дозата.

Типични имена на препарати съдържащи бензодиазепини и неговите производни:
При продължителна употреба се развива апатия и неспособност за концентрация. Част от страничните ефекти включват главоболие, силна умора, сънливост, меланхолия, чувство за празнота и понижено либидо. Тъй като барбитуратите и бензодиазепините работят чрез повлияване на централната нервна система, при злоупотреба водят до забавяне на речта, затруднено дишане. дезориентация, замаяност и нарушена координация, тремор, проблеми със зрението и паметта.

Високите дози предизвикват пристъпи на депресия, параноя и мисли за самоубийство. Смесването на приспивателни и успокоителни и други вещества (от рода на алкохол или опиоиди) често води до дихателна недостатъчност, кома и летален изход.

В нашата онлайн аптека предлагаме няколко теста, които откриват бензодиазепини.

Източник:Керагон ЕООД