От средата на 2016 г. МВР са оборудвани с полеви тестове за наркотици по слюнка и проверките за употреба на дрога вече са много по-чести. В тази връзка много актуален е въпросът колко време след употреба на канабис тестовете дават положителен резултат.

Какви са тестовете и за какво са предназначени?

Най-разпространените видове са тестове по урина и тестове по слюнка. Тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат в продължение на дни, дори седмици след употреба, докато тестовете по проба от слюнка дават положителен резултат само часове след употреба.

Това е причината двата типа да имат различно приложение.

Тестовете по урина са подходящи за случаите на пробация, при лечение на наркозависими, при кандидатстване за работа и др. подобни.

Тестовете по слюнка са подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали даден човек в момента е под въздействие на дрога. Този тип тестове се ползват от полицията за контрол на шофьорите и от работодателите за контрол на служителите.

Със сигурност сериозното въздействие, влияещо на възможностите за безопасно шофиране, е по-кратко от нивата на детекция. За да се гарантира липсата на въздействие от дрога, законодателят е задал ниски гранични нива за детекция (в случая за активната съставка на канабис, THC – 5 ng/ml).

Отговорът на въпроса “Колко време, след като съм пушил марихуана, ще ме хванат?” е, “Не може да се каже точно”, защото това време е индивидуално при всеки. Това е така заради допълнителните индивидуални фактори: телесно тегло, възраст, метаболизъм, комбиниране с други вещества (алкохол например) и т.н.  Съществен  фактор е чувствителността на теста. В случая на канабис (и марихуана), в зависимост от чувствителността на теста, положителен резултат може да се даде до 18 часа (при най-чувствителните). Използваните масово от полицаи полеви тестове DrugCheck3000 могат да дадат положителен резултат след 3 до 9 часа. DrugTest5000, който се ползва в управленията и в някои специализирани автомобили на МВР, е по-чувствителен и може да даде положителен резултат и след 18 часа.

Може да проверите колко време след употреба давате положителен резултат за канабис в слюнката с тест DrugWipe 1A CA.  DrugWipe 1A е със същата чувствителност като DrugCheck3000, a aко искате по-висока чувствителност – направете теста с Drug Wipe 5S, който не отстъпва на DrugTest5000. Необходими са ви 2-3 броя за, за да направите проба през определен период, например след 3, след 5 и след 8 часа.

В долната графика и таблица можете да видите приблизителните количества, които могат да се открият в различните проби, както и в какъв период.

Източник:Керагон ЕООД