• L-Cisteina Plantis / Л-цистеин 500 mg - 60 капсули

L-Cisteina Plantis / Л-цистеин 500 mg - 60 капсули

  • Модел: капсули
  • Каталожен код: 11642
  • Наличност: В наличност
  • Цена: 21.08лв.


Притежава силен антиоксидантен ефект и подпомага имунитета. Намалява риска от инсулт, прочиства черния и белия дроб, съдейства за по-ефективно отслабване

L-Cisteina Plantis® е хранителна добавка, която осигурява високо съдържание на Л-цистеин – 64, 2 %.  Тази важна неесенциална аминокиселина е необходима за производството на антиоксиданта глутатион – „майката на всички антиоксиданти“. Тя e градивен елемент за синтеза на протеини и се отличава с присъствие на сяра в страничната си верига - една от причините за високия й реактивен капацитет и многобройните й биологични функции в човешкото тяло.


Основни функции

L-Cisteina Plantis® е продукт с гарантирано качество от испанската компания Artesania Agricola - лидер в производството на хранителни добавки от натурални източници. Той има следните действия:


Антиоксидантно

Л-цистеин действа като прекурсор за синтеза на глутатион, който е важен антиоксидант. Редуцираната форма на глутатион играе основна роля в защитата на организма срещу увреждане, причинено от оксидативен стрес. Това свойство се дължи на способността на аминокиселината да неутрализира реактивните частици, които могат да причинят увреждане на клетките и тъканите.


Подпомага имунитета

Аминокиселината Л-цистеин може да регулира активността на имунната система, като насърчава промени в нивата на производство на нейните ефекторни молекули, какъвто е случаят с IL-17 - цитокин, произвеждан главно от някои Т-клетки, които действат върху епителните клетки и фибробластите, както и върху други клетки на имунната система.


Муколитична функция

Л-цистеин причинява намаляване на вискозитета на секрецията на бронхиална слуз, като по този начин улеснява нейното елиминиране. Бронхиалният секрет съдържа високи концентрации на мукопротеини, а намаляването на вискозитета им, стимулирано от Л-цистеин, се дължи главно на разрушаването на дисулфидните връзки на мукопротеините, което води до фрагментиране на веригите от муцините, имуноглобулините и серумния албумин, присъстващи в лигавичната секреция.


Помага за синтеза на кератин

Кератинът е един от най-разпространените протеини в кожата и косата и съдържа големи количества Л-цистеин като градивен елемент. Аминокиселината образува дисулфидни мостове, които осигуряват здравина и твърдост на кератина.


Защита на храносмилателната система

С антиоксидантното си действие намалява възпалението в стомашно-чревния тракт. Л-цистеин намалява концентрацията на ацеталдехид в слюнката, като по този начин намалява излагането на стомашно-чревния тракт на това съединение.


Намалява риска от инсулт

Някои проучвания предполагат, че приемът на определени аминокиселини, сред които Л-цистеин, може да бъде свързан с определени сърдечносъдови ползи като намалена артериална скованост или понижено кръвно налягане. По този начин Л-цистеин се бори с някои рискови фактори, свързани със съдови инциденти.


Метаболитна функция

Л-цистеин участва в енергийния метаболизъм и образуването на мастни киселини.


Детоксикираща

Подпомага отстраняването на токсини и тежки метали от организма.


Подпомага когнитивната функция

Л-цистеин помага при различни психични разстройства като депресия и биполярно разстройство. Подобрява състоянието при болестите на Алцхаймер и Паркинсон.


За какво помага

Повишава нивата на антиоксиданти

Най-голямата полза, която Л-цистеиновите добавки осигуряват, е тяхната роля за повишаване на антиоксидантите. Изследванията показват, че глутатионът защитава клетъчната функция и предотвратява увреждането на ДНК. Това е свързано с повишаване на когнитивната сила и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.


Стимулира отслабването

Ако се опитвате да отслабнете, приемането на Л-цистеин капсули всеки ден може да помогне за загуба на тегло. Тази аминокиселина засилва метаболизма и съдейства за потискане на хормона, наречен грелин, често наричан „хормон на глада“.

Изследователите отбелязват, че Л-цистеинът ограничава усложненията от затлъстяване - възпаление, висока кръвна захар и също така намалява инсулиновата резистентност.


Защитава здравето на черния дроб

Добавките с Л-цистеин са от полза за черния дроб, защото помагат за предотвратяване на увреждането на чернодробната тъкан. В същото време тази аминокислеина се грижи за детоксикацията на органа, като съдейства за премахване на токсините от тялото, особено тежки метали като олово, арсен и живак.


Намалява болката и възпалението

Л-цистеинът може да помогне за намаляване на дискомфорта, който причиняват много хронични възпалителни състояния. Клиничните изследвания показват, че аминокиселината инхибира определени съединения, които причиняват възпаление, особено в стомаха и червата. В същото време оказва аналгетичен ефект и може да намали честотата и тежестта на невропатичната болка.


Може да предотврати грип и грипоподобни инфекции

Благодарение на имуностимулиращите си свойства, Л-цистеин може да предотврати грипни инфекции като вируса на грип H5N1 A. Изследвания показват, че дори вече да е налице заболяване, аминокиселината помага за намаляване на тежестта и продължителността на респираторната инфекция.


Подобрява здравето на белите дробове

Освен че намаляват тежестта на острите инфекции на горните дихателни пътища, капсулите с добавка Л-цистеин могат да подобрят здравето на белите  дробове като цяло. Л-цистеин може да редуцира симптомите на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), да помогне за унищожаване на бактериите, причиняващи инфекции в белите дробове, както и да повиши ефективността на антибиотиците при лечение на хроничен бронхит.


Може да помогне за управлението на диабет тип 2

При диабет редовното приемане на Л-цистеин за повишаване на глутатиона може да помогне за подобряване на състоянието. Два са начините, по които аминокиселината действа на диабетиците: понижаване на нивата на кръвната захар и повишаване на чувствителността към инсулин.


Насърчава доброто психично здраве

Има все повече доказателства в подкрепа на тезата, че добавките с Л-цистеин могат да имат положителен ефект върху когнитивните способности. Изследване, публикувано в списание Neuroscience, установило, че Л-цистеинът има невропротективен ефект, свързан с увеличаване на определени съединения, които подобряват здравето на нервните клетки.


Помага за лечение на болестта на Паркинсон и Алцхаймер

Изследванията показват, че пациенти с болестта на Паркинсон имат ниски нива на глутатион. Осигурявайки този антиоксидант, Л-цистеин може да забави развитието на болестта на Паркинсон, а също и показва ефикасност при лечението на болестта на Алцхаймер.


Помага при депресия

Л-цистеинът може да помогне за стимулиране на определени химикали в мозъка, които са свързани с настроението, сочат редица изследвания. В същото време не се съобщава за нежелани реакции от употребата на този продукт за лечение на депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения и аутизъм.


Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Л-цистеинът помага за понижаване на кръвното налягане, което е един от рисковите фактори за сърдечни заболявания.


Може да засили растежа на косата

Редовният прием на Л-цистеин може да помогне за засилване на растежа на косата и нейното укрепване, както и да спре косопада. Това се дължи на факта, че аминокиселината е определяща за производството на кератин, който е от съществено значение за силната коса.


Насърчава доброто храносмилане

Медицински изследвания показват, че Л-цистеин е ефективен при лечение на хронични храносмилателни състояния, при които се отчитат ниски нива на глутатион. Л-цистеинът също може да помогне за лечение на H. pylori -щамове бактерии, които причиняват пептични язви и коремен дискомфорт. Това се свързва с намаляване на стомашната киселинност и облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт.


Повишава мъжката плодовитост

Л-цистеинът има положителен ефект върху мъжката репродуктивна система и може да подобри качеството на спермата, като окаже антиоксидантен ефект.


Съставки: В 1 капс.: Дн. доза:

Л-Цистеин 500 mg 500 mg

Л-Цистеин (64,2%), растителна капсула (хидроксипропилметил целулоза), оцветител (натриево-меден хлорофилин), микрокристална целулоза, магнезиеви соли на мастни киселини, силициев диоксид.


Не съдържа: Глутен и лактоза.Дозировка и приложение

Приложение:  Антиоксидант. Допринася за нормалното състояние на черния дроб, сърдечно-съдовата система и белите дробове.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене.

Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 капсула дневно, между храненията.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Етикети: L-Cisteina Plantis / Л-цистеин 500 mg, антиоксидант - 60 капсули