• Кордицепс на прах - био - 60 г

Кордицепс на прах - био - 60 г

15.85лв.
Наличност:
В наличност
Модел:
прах
Каталожен код:
5013
Производител:
Zoya

  • Бърза доставка

  • Безопасна поръчка

Сподели

Кордицепсът (Cordyceps sinensis) се цени много в китайската медицина и култура. Заради редкостта си, в древен Китай кордицепсът бил запазен за използване само от императора и неговото семейство. Адаптоген, ползван като тонизиращо средство за подкрепа на здравето и жизнеността и за предотвратяване на преждевременното стареене на организма. В китайската медицина кордицепсът се използва за лечение на недостиг на ин и ян в бъбреците, причинен от прекомерно физическо натоварване или хронично заболяване. Според нея бъбреците съхраняват дзин (жизнената същност) и контролират не само метаболизма на течностите (заедно с китайските далак и бели дробове), а също и правилното функциониране на половата система, доброто състояние на костите и слуха. През 90-те двама некласирани китайски спортисти чупят световни рекорди в състезания по плуване, а китайски бегачки печелят шест от девет състезания по лека атлетика от световния шампионат в Германия. Всички тези спортисти вземали кордицепс като допълнение към обичайния си тренировъчен режим и приписват голяма част от успеха си на билката. 


Кордицепсът колонизира ларвите (гъсениците) на нощни пеперуди от рода Thitarodes. След като зарази и погълне напълно насекомото гостоприемник, от гъбата израства стебло, което хвърля нови спори, за да започне отначало процесът. За използване се събира остатъкът от гъсеницата и плодното тяло (гъбата). Те се почистват внимателно и се сушат, а когато се готвят, имат гъбен вкус без никакво загатване за първоначалното насекомо. В диво състояние кордицепсът е сравнително рядък и се бере прекалено много, заради нарасналата му популярност, което застрашава оцеляването му. При култивиране с търговска цел мицелът на гъбата се отглежда в сварена соя или ориз. Нашият кордицепс на прах се получава чрез процес на култивиране, който включва водна екстракция, филтриране, концентриране, сушене и пресяване. 


Повече за тази ценна гъба адаптоген може да прочетете в книгата Адаптогените - лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса.

Начин на употреба:

Препоръчителната дневна доза е 1-2 грама (1/2-1 ч.л.), до три пъти дневно. Може да се разтваря във вода, сокове и смутита. Препоръчва се да се избягва употребата на кордицепс от хора, които вземат имуносупресивни медикаменти като циклоспорин, тъй като гъбите може да попречат на действието на лекарствата.

Внимание: Продуктът е хранителна добавка и не замества разнообразното и рационално хранене. Не е предназначен за диагностика и лечение на заболявания. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Консултирайте се със специалист преди употреба, особено ако сте бременна, кърмите, подлежите на лечение или вземате медикаменти. Съхранявайте на сухо и хладно място, далеч от слънчева светлина.

Хранителни стойности за 100 г:

Енергийна стойност - 1616kJ / 388kcal

Мазнини - 14.83 г,

от които наситени - 3.35 г.

Въглехидрати - 13.69 г,

от които захари - <0.50 г.

Фибри 26.89 г.

Белтъчини - 36.44 г.

Сол - 0.08 г