• МИФЕГИН табл. 200 мг. * 3

МИФЕГИН табл. 200 мг. * 3

0.00лв.
Наличност:
Не може да бъде закупен онлайн!
Модел:
таблетка
Каталожен код:
4027
Производител:
Франция
  • Бърза доставка

  • Безопасна поръчка

Сподели

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Мифегин 200 mg таблетки

мифепристон

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи до я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителна въпроси, задайте ги на вашия лекар. Това лекарство е предписано на вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди независимо от това, че техните симптоми са същите като вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете вашия лекар.


В тази листовка:

1. Какво представлява Мифегин и за какво се използва

2. Преди да приемете Мифегин

3. Как да приемате Мифегин

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате Мифегин

6. Допълнителна информация


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МИФЕГИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Мифегин представлява антихормон, който действа чрез блокиране на ефектите на прогестерон - хормонът, необходим за продължаване на бременността. Следователно Мифегин може да предизвика прекъсване на бременността. Той може да се използва също и за размекване и отваряне на входа (шийката) на утробата (матката).


Мифегин се препоръчва при следните показания:


За медикаментозно прекъсване на бременност:

не по-късно от 63 дни, считано от първия ден на вашата последна менструация;

в комбинация с друго лекарство, наречено простагландин (вещество, засилващо контракциите на матката), което се прилага от 36 до 48 часа след приемането на Мифегин;

За размекване и отваряне на шийката на матката преди хирургично прекъсване на бременността по време на първите три месеца;

Като подготвително лечение преди прилагане на простагландин и за прекъсване на бременност по медицински причини след 3-ия месец на бременността;

За предизвикване на родова дейност в случаи, при които зародишът е умрял вътре в матката и когато не е възможно да се приложи лечение с други лекарства (простагландин или окситоцин).


2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ МИФЕГИН

НЕ ПРИЕМАЙТЕ МИФЕГИН:

При всички случаи:


ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество мифепристон или към активното вещество или към някоя от другите съставки на Мифегин;

ако страдате от недостатъчност на надбъбречните жлези;

ако страдате от тежка астма, която не може да бъде адекватно лекувана с лекарства;

ако имате наследствена порфирия.

Също така:

За прекъсване на бременност до 63 дни от спирането на менструацията:


ако бременността ви не е потвърдена с биологичен тест или с ултразвуково изследване;

ако първият ден на последната ви менструация е бил преди повече от 63 дни;

ако вашият лекар подозира наличие на извънматочна бременност (яйцеклетката се е имплантирала извън матката);

поради необходимостта да ви се предпише простагландин в комбинация с Мифегин, вие не трябва да предприемете такова лечение, ако сте алергични към простагландини.

За размекване и отваряне на шийката на матката преди хирургично прекъсване на бременността:


ако бременността не е потвърдена с биологичен тест или с ултразвуково сканиране;

ако вашият лекар подозира наличие на извънматочна бременност;

ако първият ден на последната ви менструация е бил преди 84 и повече дни.

За прекъсване на бременност след 3-ия месец на бременността:


ако трябва да бъдат използвани простагландини за допълване действието на Мифегин, моля разгледайте информацията за продукта на съответното лекарство.

За предизвикване на родова дейност, когато зародишът е умрял вътре в матката:


поради необходимостта да ви се предпише простагландин в комбинация с Мифегин, вие не трябва да предприемете такова лечение, ако сте алергични към простагландини.

Бъдете особено внимателни при употребата на Мифегин

При някои други обстоятелства лечението също може да бъде неподходящо за вас, поради което, моля, информирайте вашия лекар, ако:


имате оплаквания от сърце;

при вас са налице рискови фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане или високи нива на холестерол в кръвта (повишено съдържание на мазнини в кръвта ви);

страдате от астма;

страдате от заболяване, което може да засегне съсирването на кръвта ви;

имате чернодробно или бъбречно заболяване;

страдате от анемия или недохранване.

Лекарят ще може да обсъди с вас дали е възможно да предприемете това лечение. Можете да получите продължително и/или силно вагинално кръвотечение (средно за около 12 или повече дни след приемането на Мифегин). Наличието на такова кръвотечение не е свързано с успеха на метода.


Приемане на други лекарства

Лекарства, съдържащи следните активни вещества, могат да попречат на действието на Мифегин:


кортикостероиди (използват се при лечението на астма или на други възпалителни заболявания);

кетоконазол, итраконазол (използват се при лечение на гъбични инфекции);

еритромицин, рифампицин (антибиотици);

жълт кантарион (природно лекарство, което се използва за лечение на лека депресия);

фенитоин, фенобарбитал, карбамазепин (използват се при лечение на припадъци, епилепсия).

Моля, информирайте вашия лекар, ако приемате или неотдавна сте приемали някакви други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

НСПВС (нестероидно противовъзпалително лекарство) и аспирин (ацетилсалицилова киселина) могат да намалят ефикасността на абортивния метод.


Приемане на Мифегин с храни и напитки

Не трябва да приемате сок от грейпфрут, когато се лекувате с Мифегин.


Бременност и кърмене

В клиничната практика са докладвани редки случаи на малформации на долните крайници при прилагане на Мифегин самостоятелно или в комбинация с простагландин.

В случай на неуспех при прекъсване на бременността, рисковете за зародиша са неизвестни:


В случай на диагностициране на неуспех на метода при задължителната контролна визита (продължаваща бременност) и ако все още сте съгласна, прекъсването на бременността ще бъде завършено по друг метод;

Ако пожелаете да продължите тази бременност, трябва да знаете, че съществува неизвестен риск за зародиша. В такъв случай е необходимо да се осъществи пренатално ултразвуково проследяване на бременността, като се обърне специално внимание на крайниците.

Препоръчва се да избягвате повторно забременяване преди да настъпи следващия ви менструален цикъл, последващ приемането на таблетки Мифегин от 200 mg. Тъй като Мифегин може да премине в кърмата и да се приеме от вашето бебе, трябва да преустановите кърменето след започването на това лечение.


3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ МИФЕГИН

1) Медикаментозно прекъсване на вътрематочно развиваща се бременност:

Мифегин се приема като еднократна доза от 3 таблетки, всяка от които съдържа 200 mg мифепристон. Таблетките трябва да се погълнат с малко количество вода в присъствието на лекар или член от неговия / нейния медицински персонал.

Простагландинът (мизопростол 400 микрограма) се прилага или като таблетки, които трябва да се поглъщат с вода, или като вагинални песарии (гемепрост 1 mg). Простагландинът се приема като еднократна доза от 36 до 48 часа след приемането на Мифегин.


Този метод изисква активното ви участие и поради това трябва да знаете, че:


Необходимо е да вземете второто лекарство (което съдържа простагландин), за да се гарантира ефективността на лечението;

Необходимо е да отидете на контролен преглед и консултация (3-та консултация) в срок от 14 до 21 дни след приемането на Мифегин, за да се провери дали зародишът е изхвърлен напълно и дали вие сте добре;

Методът на медикаментозно прекъсване на бременност чрез използване на комбинацията Мифегин и простагландин не е 100% ефективен. Средният процент на успех на метода е 95% и поради това може да се наложи да се извърши хирургична процедура за цялостно завършване на лечението.

При бременност, възникнала при наличие на поставена противозачатъчна спирала, спиралата ще бъде отстранена, преди да се приложи Мифегин.


Трябва се спазва посочения по-долу график.

След прилагането на Мифегин, ще се върнете в къщи. Маточното кръвотечение започва обикновено 1 до 2 дни след приемането на Мифегин.

В редки случаи експулсията може да настъпи преди прилагането на простагландин. Много важно е да ви се направи контролен преглед, за да се потвърди, че е настъпила пълна експулсия и поради това трябва да отидете отново в лечебното заведение.

Два дни по-късно се прилага простагландин. Трябва да останете в покой за около 3 часа след приемането на простагландин. Зародишът може да бъде изхвърлен до няколко часа от прилагането на простагландин или през следващите няколко дни. Кръвотечението продължава средно 12 или повече дни. В случай на силно или продължително кръвотечение незабавно да се свържете с лекаря, за да се назначи по-ранен преглед.

Трябва да отидете отново в лечебното заведение за контролен преглед и консултация в срок от 14 до 21 дни след приемането на Мифегин. Ако бременността продължава или ако изхвърлянето е непълно, ще ви бъде предложен друг метод за прекъсване на бременността. Препоръчва се до тази дата да не предприемате пътувания далече от лечебното заведение, където ви е предписано лекарството.

При нужда от спешна помощ или ако се безпокоите по някаква причина, можетe да се свържете по телефона с лечебното заведение или да го посетите отново преди датата, определена за следващата консултация. Ще ви бъде даден телефонен номер, на който да се обаждате при нужда от спешна помощ или при възникване на някакъв друг проблем.

Алтернативно, 200 mg мифепристон също могат да се използват като еднократна перорална доза. Тази перорална доза трябва да бъде последвана след 36 до 48 часа от вагинално прилагане на 1 mg от простагландиновия аналог гемепрост.


2) За размекване и отваряне на шийката на матката преди хирургично прекъсване на бременността:

Мифегин се приема като еднократна доза от една таблетка, която съдържа 200 mg мифепристон. Таблетката трябва да се погълне с малко количество вода в присъствието на лекар или член от неговия / нейния медицински персонал.


След прилагането на Мифегин ще се върнете в къщи с предварително определено време за посещение след 36 до 46 часа за извършване на хирургичната процедура. Вашият лекар ще ви обясни в какао се състои процедурата. Възможно е след приемането на Мифегин да получите кръвотечение преди хирургичната процедура.

В редки случаи експулсията също може да настъпи преди хирургичната процедура. Много важно е да ви се направи контролен преглед, за да се потвърди, че е настъпила пълна експулсия и поради това трябва да отидете отново в лечебното заведение.

Ще ви бъде даден телефонен номер, на който да се обадите, ако имате нужда от спешна помощ.

Трябва да отидете в центъра, в който е определено да се извърши хирургичната процедура. Трябва да останете в покой за няколко часа след хирургичната процедура и след това ще се върнете в къщи.

3) За прекъсване на бременност след първите три месеца:

Мифегин се приема като еднократна доза от 3 таблетки, всяка от които съдържа 200 mg мифепристон. Таблетките трябва да се погълнат с малко количество вода в присъствието на лекар или член от неговия / нейния медицински персонал. Ще ви бъде уреден час за приемане в лечебно заведение от 36 до 48 часа след това (2 дни), за да ви се приложи простагландин, като може да се наложи той да се приложи неколкократно, на равни интервали от време, до пълно завършване на прекъсването на бременността.


4) За предизвикване на родова дейност, когато бременността е била прекъсната (вътрематочна смърт на зародиша):

Всеки ден в продължение на два дни се вземат по 3 таблетки Мифегин. Таблетките трябва да се поглъщат с малко количество вода.


При всички случаи

Употребата на Мифегин налага предприемане на определени мерки, с които се предотвратява сенситизация към Резус-фактора (ако сте Резус-отрицателни) в допълнение към другите общи мерки, които се предприемат при всеки случай на прекъсване на бременност. Възможно е отново да забременеете непосредствено след прекратяването на бременността. Тъй като е възможно някои от въздействията на Мифегин все още да са налице, препоръчва се да избягвате повторно забременяване преди да настъпи следващия ви менструален цикъл, последващ прилагането на Мифегин.


Ако сте приели повече от необходимата доза Мифегин

Тъй като ще бъдете под наблюдение по време на прилагане на лекарството, няма вероятност да приемете повече от необходимото количество.


Ако сте забравили да приемете Мифегин

Ако забравите да вземете някаква част от лекарствата, има вероятност методът да не е напълно ефективен. Ако сте забравили да приемете лекарствата, кажете това на вашия лекар.


Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля, задайте ги на вашия лекар.


4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Мифегин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.


Много чести (проявяват се при повече от 1 на 10 пациентки): маточни контракции или спазми в часовете след приема на простагландин, свързани с използването на простагландин ефекти, като гадене, повръщане или диария.


Чести (проявяват се при повече от 1 на 100 пациентки, но при по-малко от 1 на 10 пациентки): силно кръвотечение, инфекция след аборта, леки или умерени стомашно-чревни спазми.


Нечести (проявяват се при повече от 1 на 1000 пациентки, но при по-малко от 1 на 100 пациентки): наблюдавани са кожни обриви и спадане на кръвното налягане.


Редки (проявяват се при повече от 1 на 10 000 пациентки, но при по-малко от 1 на 1000 пациентки): главоболие, общо неразположение, вагални симптоми (горещи вълни, замайване, студени тръпки), треска, уртикария и понякога сериозни нарушения на кожата (еритродерма, епидермална некролиза и еритема нодозум) също са били докладвани.


Много редки (проявяват се при по-малко от 1 на 10 000 пациентки):


Локализирани подутини на лицето и/или ларинкса, които могат да се проявят заедно с уртикария;

Случаи на фатален или сериозен токсичен шок, предизвикан от инфекция с патогени като Clostridium sordellii endometritis и Escherichia coli, проявяващи се си без треска или други очевидни симптоми на инфекция.

При много малък брой жени, особено тези, които са претърпели операция на матката или са раждали с цезарово сечение, съществува риск матката да се пробие или разкъса.


Бременност

Ако бременността продължи и решите да я запазите, трябва да обсъдите това с Вашия лекар, който ще уреди да бъдете грижливо наблюдавани до раждането и многократно изследвани с ултразвук.


5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ МИФЕГИН

Съхранявайте го на място, недостъпно за досега и погледа на деца.

Не го използвайте след датата на изтичане на срока на годност, отбелязана върху кутията.

Не го използвайте, ако кутията или блистерите имат признаци на повреждане.


6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Мифегин

Активната съставка е мифепристон.

Другите съставки са: безводен колоиден силиций, царевично нишесте, повидон, магнезиев стеарат (Е572), микрокристална целулоза (Е460).

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да изхвърляте ненужните ви лекарства. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.