• Cranberry Extrakt Американска червена боровинка (екстракт, 10% проантоцианидини) - 90 капсули

Cranberry Extrakt Американска червена боровинка (екстракт, 10% проантоцианидини) - 90 капсули

  • Модел: капсули
  • Каталожен код: 11514
  • Наличност: В наличност
  • Цена: 35.80лв.


Червената боровинка е храст с вкусни плодове, използвани от векове като храна и лекарство от северноамериканските индианци. Те са изключително богати на витамин С и проантоцианидини - едни от най-мощните антиоксиданти, което заедно с доказания им благотворен ефект върху човешкото здраве им отрежда статут на суперхрана.

 

Описание и основни свойства на американската червена боровинка

Нискорастящите вечнозелени храсти, известни под общото название червена боровинка, виреят на места с бедни на минерали влажни почви в студените райони на северното полукълбо. Всички видове притежават сходен състав и свойства, но най-често се отглежда американската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon), тъй като плодовете ѝ са по-едри.

Червените боровинки са много добър източник на витамини – С, Е и К, на минералите манган и мед, както и на множество антиоксиданти. В състава им влизат кверцетин, мирицетин, пеонидин, урсолова киселина и най-вече на проантоцианидини - олигомерни флавоноиди с изразени антиоксидантни свойства. Проантоцианидините биват два типа – А и В, като първият притежава значително по-голям потенциал от втория и се среща доста по-рядко.

Тази хранителна съдържа само проантоцианиди тип А, които съставляват 10% от теглото екстракта. Благодарение на специалната технология на преработка на плода, тя се отличава с изключително висока концентрация на полезните съставки за сметка на останалите вещества и с много добра бионаличност. В капсулите отсъства характерната киселина на пресните червени боровинки, към която някои хора са чувствителни, както и по-голямата част от фруктозата.

За производството на екстракта от червени боровинки на Vitabay™ се използват само суровини с най-високо качество, подлежащи на строг контрол. Още преди началото на производствения процес те се проверяват щателно за наличие на микробиологично замърсяване, тежки метали и плесени.


Ползи от приемането на екстракт от американска червена боровинка

Съдейства за превенцията на инфекциите на уринарния тракт - най-честият причинител на уринарните инфекции, особено при жените, е бактерията (Escherichia coli), която обикновено живее в дебелото черво. Проантоцианидините тип А в състава на добавката не позволяват на бактериите да се закрепят върху стените на пикочния мехур и на уринарния тракт и да предизвикат характерните възпаления.

Противодейства на развитието на язви на стомаха – същият механизъм лежи в основата и на превенцията на патогенни изменения на стомаха. Проантоцианидините тип А предотвратяват колонизирането на стомаха и дванадесетопръстника от бактерията (Helicobacter pylori), считана за един от факторите за развитие на язви и рак на тази част от храносмилателната система.

Подпомага сърдечното здраве – високото съдържание на антиоксиданти – полифеноли, антоцианини, проантоцианидини, кверцетин и други, в екстракта от червена боровинка оказва положителен ефект върху регулирането на нивата на LDL и HDL холестерола, допринася за понижаване на кръвното налягане и помага за намаляване на концентрацията в кръвта на увреждащия кръвоносните съдове хомоцистеин.  

Изобилието от антиоксиданти в състава на екстракта от червени боровинки допринася значително за подобряване работата на имунната система, на запаметяването и на координацията

Екстракт от червена боровинка 20:1 (10% проантоцианидини-PAK-тип А-форма) (78%), хидроксипропилметил целулоза (растителна капсула), антислепващ агент (магнезиеви соли на мастни киселини).


Не съдържа: глутен, лактоза, ГМО, изкуствени вещества, консерванти.


Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за нормалното функциониране на уринарния тракт.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 2 капсули дневно, с обилно количество вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Етикети: Cranberry Extrakt Американска червена боровинка (екстракт, 10% проантоцианидини) - 90 капсули