• CLA Конюгирана линолова киселина - 100 капсули

CLA Конюгирана линолова киселина - 100 капсули

  • Модел: капсули
  • Каталожен код: 11516
  • Наличност: В наличност
  • Цена: 21.46лв.


Конюгираната линолова киселина е общо наименование на група мастни киселини, които в последно време набират популярност като помощно средство в борбата с излишните килограми, но притежават и редица други полезни за човешкия организъм свойства.

 

Описание и основни свойства на конюгираната линолова киселина

С конюгирана линолова киселини (CLA) се означава семейство от 28 изомера на линоловата киселина, които се съдържат основно в месото и млечните продукти, добити от някои преживни животни. Нарича се конюгирана, тъй като двете двойни връзки в молекулата ѝ са конюгирани (спрегнати), тоест разделени са от една проста връзка. В природата тази структура се получава в търбуха на преживните животни, където определени микроорганизми преобразуват линоловата киселина (най-разпространената омега-6 мастна киселина) в различни форми на CLA чрез процес на биохидрогенизация.

По същество конюгираната линолова киселина е омега-6 мастна киселина, която също като омега-3 е незаменима, тоест човешкото тяло не може да я синтезира и трябва да си я набавя чрез храната. Изключително важен за правилното функциониране на организма е балансът между тези два вида биохимикали, като превесът на омега-6 може да провокира някои възпалителни процеси. За съжаление диетата в развитите общества е много богата на омега-6 мастни киселини, тъй като те изобилстват в мазнините, използвани при производството на т.нар. джънк фууд.

Конюгираната линолова киселина обаче прави изключение от правилото, тъй като поради променената структура на молекулата, поведението ѝ в организма е сходно с това на омега-3 мастните киселини.  Тя допринася за ограничаване на възпалителните процеси, въздейства положително на функцията на различни системи, допринася за потискане на глада (като контролира свързания с него хормон грелин) и подобрява усвояването на хранителните вещества.

Важно е обаче да се знае, че не всички местни и млечни продукти  съдържат конюгирана линолова киселина. Богат източник са само тези, добити от пасищни животни, но не и получените от крави, овце и кози, хранени със зърнени фуражи. В по-малки количества конюгирана линолова киселина се съдържа и в някои видове гъби като печурката и бадемовата гъба (Agaricus Blazei).


Ползи от приемането на конюгирана линолова киселина

Допринася за намаляване на теглото и изгаряне на мазнините – макар да звучи донякъде странно, съществуват мазнини от животински произход, които могат да помогнат в борбата с излишните килограми. Конюгираната линолова киселина прави това, като въздейства върху: 

енергийния метаболизъм;

адипогенезата;

възпалителните процеси;

липидния метаболизъм;

апоптозата.

Ползата от приемането на конюгирана линолова киселина в борбата с излишните килограми е потвърден от редица изследвания, като при това е установено, че тя не се отразява негативно на общото ниво на липидите, на възпалителните процеси и на инсулиновия отговор при здрави пациенти със затлъстяване и свръхтегло.  


Подпомага работата на имунната система -  конюгираната линолова киселина може да неутрализира негативния ефект на наситените мастни киселини, влизащи в състава на различни храни, въздействайки благотворно в редица насоки от контрола на кръвната захар през регулирането на хормоналната дейност до превенцията на ракови заболявания. Научни изследвания показват, че приемането ѝ води до намаляване на възпалителните процеси, което означава ограничаване на вредата от свободните радикали, тоест намаляване на оксидативния стрес. 


Желатинова капсула (говежди желатин, глицерин, вода.


Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за поддържане на нормално телесно тегло и мазнини в организма.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 3 капсули дневно, с обилно количество течност.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Етикети: CLA Конюгирана линолова киселина - 100 капсули