• CITIBAC / ЦИТИБАК - 30 капсули

CITIBAC / ЦИТИБАК - 30 капсули

36.00лв.
Наличност:
В наличност
Модел:
капсули
Каталожен код:
6266
Производител:
Naturpharma GmbH Germany

 • Бърза доставка

 • Безопасна поръчка

Сподели

Цитибак е НОВО специално формулирано решение за памет и концентрация, което се базира на 4 естествено налични в природата съставки с научно валидиран ефект. Продуктът подпомага нормалната когнитивна функция и добрата умствена работоспособност, подобрява паметта, засилва вниманието и допринася за възстановяване на когнитивните способности след съдови мозъчни инциденти.

Цитибак може да се използва както от млади хора над 18-годишна възраст, така и от възрастни пациенти за:

 • Подобряване на паметта, способността за учене и бързината на анализ на информацията.
 • Повишаване на способността за концентрация.
 • Ускоряване на възстановяването на последици от инсулт.
 • Повлияване на когнитивни и поведенчески нарушения, породени от хронични съдови или дегенеративни мозъчни заболявания.

Citibac / Цитибак спада към групата на т.нар. ноотропици – препарати, които въздействат върху мозъчната функция, подобрявайки когнитивните умения. „Когнитивни умения“ е широк термин, отнасящ се до мисловните процеси, въвлечени в придобиването на знания, обработването и съхраняването на информация и обосноваването. В това число попадат важни функции на мозъка като памет, концентрация, бдителност, възприятие, учене, вземане на решения и езикови способности.

През последните години се засили общественият и научен интерес към възможностите за подобряване на когнитивните способности не само при възрастни пациенти с когнитивен спад, леко когнитивно увреждане или деменция, но и при млади хора без когнитивни нарушения, които искат да извлекат максимума от своя умствен капацитет.

Наред с използването на традиционни ноотропни медикаменти, търсенията се разширяват в посока проучване и развитие на стандартизирани натурални средства, които надеждно повлияват когнитивните способности благодарение на един или повече от следните ефекти:

 • Подобряване на невротрансмисията (комуникацията между невроните)
 • Оптимизиране на биоенергетиката (използването на енергия от мозъка)
 • Стимулиране на оросяването на мозъка (подобрено кръвоснабдяване)
 • Осигуряване на невропротекция (защита на невроните от увреждане и дисфункция)

Към момента не са идентифицирани синтетични молекули или натурални екстракти, които да притежават всички тези ефекти. Затова и при формулирането на Цитибак е заложено на комбинация от 4 взаимнодопълващи се активни съставки, за чиито неврокогнитивни ползи съществува изобилие от надеждни научни данни.

Състав (в 1 капсула)

 • Цитиколин: 500 мг
 • Бакопа мониери (Bacopa monnieri, Брахми), екстракт: 120 мг
 • Цинк (цинков оксид): 15 мг
 • Селен (натриев селенит): 100 мкг

Помощни вещества: микрокристална целулоза (емулгатор), магнезиев стеарат (антислепващ агент).

Цитиколин

Цитиколинът e ноотропно съединение, което се преобразува в холин и цитидин след поглъщане, осигурявайки нужните суровини за производство на невротрансмитери (подобрява невротрансмисията) и предпазването и възстановяването на невроните от увреда (осигурява невропротекция).

 • Холинът се използва за синтез на един от основните невромедиатори ацетилхолин и стимулира синтеза на фосфатидилхолин в мембраните на човешките мозъчни клетки. Фосфатидилхолинът (PtdCho) е от съществено значение за целостта на мембраните на мозъчните клетки и неговата концентрация в тях намалява с напредването на възрастта.
 • Цитидинът се използва за синтез на нуклеотидната база уридин – вещество с изразени неврологични свойства, което участва в създаването на РНК и редица невронни структури като дендрити (невронни израстъци) и миелинова обвивка (невронна изолация).

Съществуват качествени сведения, че дори в ниски дози от 250 мг приемът на цитиколин значително повишава концентрацията само след 28 дни (McGlade et al., 2012). Други проучвания показват, че цитиколинът противодейства на свързаните със стареенето когнитивни спадове и подобрява паметта (Spiers et al., 1996; Alvarez et al., 1997), оптимизирайки мозъчната биоенергетика. Веществото не само увеличава енергийните запаси и енергийното потребление, но и повишава количеството на основните фосфолипидни мембранни компоненти, необходими за синтезиране и поддържане на клетъчните мембрани.

Цитиколинът допринася за нормалното функциониране на нервната система, ускорява възстановяването на нервната структура, влияе благоприятно върху активността на помпите на йонната обмяна и рецепторите. Благодарение на свойството си да стабилизира клетъчните мембрани в мозъка, цитиколинът ускорява спадането на мозъчния оток. Цитиколин възстановява енергийния резерв на нервните клетки и задържа апоптозата.

Бакопа мониери (Брахми)

Употребата на бакопа мониери има дълга история в Аюрведа при неврологични и поведенчески нарушения. Основните активни субстанции на билката са брахмина, херпестин, бакопазиди А и В, които допринасят за нормалното функциониране на нервната система.

Екстрактът от Брахми помага да се поддържат когнитивните функции като памет, учене и концентрационен капацитет. Този ефект вероятно се дължи на свойството му да оросява мозъка и периферната микроциркулация, както и на способността му да понижава тревожността (Calabrese et al., 2008). Потвърден е и неговият прохолинергичен ефект – подкрепя превръщането на цитиколин в ацетилхолин (холинацетилтрансфераза) и увеличава броя на невротрансмитерите. Проявява антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Множество са клиничните проучвания, които разкриват постоянно когнитивно подобрение в резултат от приема на бакопа мониери от млади, възрастни и/или когнитивно увредени възрастни хора. Доказано е, че между 4–6 седмичен прием е достатъчен за надеждно и ефективно подобряване на паметта при здрави хора и в условията на когнитивен спад (Calabrese et al., 2008; Stough et al., 2008; Sathyanarayanan et al., 2013; Morgan & Stevens, 2010; Nathan et al., 2001; Roodenrys et al., 2002; Stough et al., 2001; Raghav et al., 2006).

Екстрактът от Брахми значимо подобрява концентрацията дори при пациенти с дефицит на вниманието (Calabrese et al., 2008; Sathyanarayanan et al., 2013; Roodenrys et al., 2002) и освен това съществуват сведения, че може да намали симптомите на депресия (Calabrese et al., 2008; Morgan & Stevens, 2010).

Цинк

Цинкът допринася за нормалната когнитивна функция, нормалното протичане на метаболизма на мастните киселини, въглехидратите, синтеза на белтъци и ДНК, правилното функциониране на имунната система и защитата на клетките от оксидативен стрес.

Най-актуалните обзори на научната литература откриват множество сведения за положителната връзка между приема на цинк и редица показатели за когнитивна функция като памет, концентрация, моторни и езикови умения, интелигентност (Warthon-Medina et al., 2015).

Селен

Селенът допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес и за нормалната функция на имунната система и щитовидната жлеза.

Мозъчният оксидативен стрес е причина за когнитивно увреждане и дефицити, разстройства на настроението и поведенчески проблеми. Редица сведения са показателни за важността на селена за когнитивното представяне, настроението и поведението поради свойството му да предпазва редица биологични субстрати (холестерол, липопротеини, пероксиди и др.) от оксидативна увреда (Gashu & Stoecker, 2017).

При хронично лишаване от източници на селен, мозъкът е последният орган, в който нивата на селен се изчерпват, а при възстановяване на приема, мозъкът първи възстановява адекватния си селенов статус. Този преференциален механизъм е още едно доказателство за ролята на минерала в мозъчната функция.

Нивата на селен намаляват с възрастта и това може да допринесе за намаляване на невропсихологичните функции сред застаряващите хора. Научно установено е, че ниските нива на селен са пряко свързани с по-ниски когнитивни резултати (Gao et al, 2007) и могат да се разглеждат като ключов рисков фактор за когнитивни нарушения с напредването на възрастта (Berr, Arnaud & Akbaraly, 2012).

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Citibac дневно в удобно за Вас време, без да се съобразявате с храненията.

Ако сте пропуснали да вземете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, вземете я както обикновено, пропускайки дозата, която сте забравили. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

 

Продължителност на приема:

Препоръчително е приемът на Цитибак да продължи най-малко 3 месеца. Не спирайте приема, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва. Свържете се с Вашия лекар или фармацевт преди да го направите.

 

Опаковка: 30 капсули

 

Противопоказания:

 • Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките;
 • Да не се употребява при повишен тонус на парасимпатиковата нервна система;
 • Продуктът не е предназначен за деца.
 • Ако сте бременна, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на Цитибак.

Взаимодействие с лекарства

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Трябва задължително да информирате Вашия лекар или фармацевт, ако приемате:

 • Лекарства съдържащи L-Dopa, тъй като цитиколин засилва неговите ефекти;
 • Лекарства, съдържащи меклофеноксат (центрофеноксин), тъй като цитиколин не трябва да се приема заедно с тези лекарства.
Бърза поръчка