• CALCILIVIN / КАЛЦИЛИВИН калций, витамин D3 и олеуропеин за здрави кости - 30 капсули

CALCILIVIN / КАЛЦИЛИВИН калций, витамин D3 и олеуропеин за здрави кости - 30 капсули

25.02лв.
Наличност:
В наличност
Модел:
капсули
Каталожен код:
9673
Производител:
Германия

  • Бърза доставка

  • Безопасна поръчка

Сподели

Calcilivin / Калциливин е отличен източник на калций, фосфор, витамин D3 и екстракт от листа на маслина. Хранителната добавка е произведена в Германия и съдържа природни съставки, които поддържат нормалното състояние на костите, допринасят за нормалното усвояване и използване на калций и фосфор и по този начин подпомагат нормалното изграждане и възстановяване на костното вещество и костите.

Веществата в препарата взаимно допълват и подсилват своето действие. Комбинацията от тях може да бъде от помощ в реминерализацията и ремоделирането при състояния, засягащи костите: остеопороза, фрактури и др.


Полезна информация:

Счупванията на костите и остеопорозата засягат огромна част от населението и могат да доведат до редица неблагоприятни последици. Костите обаче притежават огромен регенеративен потенциал и при подходящо хранене и начин на живот дори при счупване (фрактура) могат напълно да възстановят своята структура и функция без разлика в сравнение със състоянието преди травмата.

Поддържането на структурната цялост на костта се осъществява чрез процес на ремоделиране, при който се отстранява старо и се изгражда ново костно вещество. В този процес участват три типа клетки – остеокласти, които разграждат костното вещество, остеобласти, които изграждат ново костно вещество и остеоцити, които изпълняват регулаторни функции. Тези три типа клетки се повлияват от различни фактори като хормони, цитокини, механични стимули и хранителни вещества.

Изследвания проведени в Европа, показват най-малко инциденти и най-нисък риск от фрактури в страните от южна Европа, които се придържат към т.нар. средиземноморска диета. Тази диета се свързва с консумацията на храна, богата на природни съединения налични в маслините и зехтина, както и риба доставяща витамин D.

Олеуропеин е природна молекула, която се намира в най- големи количества в маслиновите листа и зелените маслини. Полезните ефекти на олеуропеин по отношение на костите се дължат на неговите антиоксидантни свойства и най-вече на способността му да повлиява клетките, които водят до изграждане на костно вещество.

Екстрактът от листа на маслина в Калциливин / Calcilivin е стандартизиран за съдържание на олеуропеин 100 мг (в две капсули) – доза, която упражнява благоприятен ефект върху костите.

Калцият е основен компонент на скелета, като приблизително 99% от общият калций в тялото се намира в костите и зъбите под формата на калциев хидроксифосфат, наречен още хидроксиапатит. Той изпълнява структурна роля и е нужен за твърдостта на тъканите, за тяхната сила и еластичност.

Проучвания показват, че едва 30% от хората консумират нужните количества калций, а в допълнение на това само 30% от приетия с храната калций се абсорбира от организма. Важно е да се знае също, че доставянето на калций като монокомпонент чрез стандартните форми на хранителни добавки като калциев карбонат и калциев цитрат може да доведе до намаляване абсорбцията на фосфор, допринасяйки по този начин за деминерализацията на костите поради нарушаване на съотношението калций – фосфор.

Хидроксиапатитът доставя на организма както калций, така и фосфор в точните съотношения, необходими за изграждането на костно вещество.

Витамин D3 (холекалциферол) играе ключова роля за абсорбцията на калция и фосфора в червата и оттам – за здравето на костите. В клинично проучване е установено, че приемът на калциев хидроксиапатит заедно с витамин D3 значимо подобрява маркерите за костно здраве.

Дефицитът на витамин D3 е широко разпространен и е свързан със 77% по-висок риск от фрактури. Предполага се, че близо половината население на света е засегнато от някаква степен на дефицит на витамин D. Според данни, публикувани през 2012 г. в списанието на Българското дружествопо ендокринология, над 75% от българите се намират в състояние на дефицит или недостатъчност на витамин D.


Знаете ли, че?

Менопауза и остеопороза: каква е връзката?

Остеопороза в буквален превод означава „порести кости“ – кости с ниска плътност, податливи на счупвания при леки падания или дори прости движения. Въпреки че причините за възникване на остеопорозата не са напълно изяснени, между остеопороза и менопауза съществува сигурна връзка.

Менопаузата се характеризира със спиране месечния цикъл и драстичен спад в нивата на естроген. Този спад е директно свързан със загубата на костна плътност. Колкото по-дълго една жена живее с ниски нива на естроген, толкова по-ниска ще бъде нейната костна плътност в общия случай. Затова и с по-висок риск от остеопороза са онези жени, които:

Влязат в менопауза преди навършването на 45-годишна възраст;

Имат дълги периоди без месечен цикъл;

Имат много нередовен цикъл – признак за нередовна овулация.

Според проучване на Международната фондация по остеопороза (IOF) сред жени от 11 държави, много дами в менопауза не са наясно или директно отричат собствения си риск, докато статистиката е смущаваща:

20% от жените на възраст 50+ имат остеопороза.

Над 50% от жените на възраст 50+ са с ниска костна плътност, което означава, че костите им отслабват дори в отсъствието на остеопороза.

Между 20 и 80-годишна възраст, жените губят около 33% от костната плътност на тазобедрената си става.

До 50% от загубата на костна маса се случва в 10-те години след настъпването на менопауза.

Около 15% от жените за с лактозна непоносимост, което може да затрудни приема на достатъчно калций с храната.

Допреди години се смяташе, че остеопорозата е неизбежна част от остаряването. Днес знаем много повече за профилактиката, диагностиката и лечението на това заболяване. Човек никога не е прекалено стар или прекалено млад, за да се погрижи за своите кости и добрите навици са част от тази грижа. В този смисъл не била да подценяваме ролята на редовното нетренировъчно движение (ходене и физически игри), редовните тренировки (йога, тичане и упражнения с тежести), както и обезпечаването на собствените нужди от калций и витамин D.


Препоръчителна дозировка:

Възрастни: Приемайте по 1 капсула Калциливин / Calcilivin сутрин и вечер, около 30 минути преди хранене.

Деца над 6-годишна възраст: По 1 капсула сутрин, около 30 минути преди хранене. 


Продължителност на приема:

Възрастни: 3–12 месеца 

Деца над 6-годишна възраст: 1–6 месеца 

 

Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Продуктът не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На сухо място, при температура под 25 градуса.

Поради природния характер на съставките е възможна вариация или промяна в цвета, което не бива да бъде повод за безпокойство.