• Caffeine Smash (1,3,7-Trimethylxanthine) Кофеин 200 mg - 250 капсули

Caffeine Smash (1,3,7-Trimethylxanthine) Кофеин 200 mg - 250 капсули

  • Модел: капсули
  • Каталожен код: 11518
  • Наличност: В наличност
  • Цена: 59.70лв.


Кофеинът е растителен алкалоид, който въздейства стимулиращо на централната нервна система на човека. Съдържа се в множество популярни храни и напитки, което го нарежда сред най-употребяваните психоактивни вещества. Приемът му в умерени количества носи редица ползи за човешкото здраве. 

 

Описание и основни свойства на кофеина

Кофеинът, чието химическо название е 1,3,7 триметилксантин, представлява кристален пурин, свързан с аденина и гуанина в ДНК и РНК. Съдържа се в семената, плодовете, ядките и листата на редица тропически и субтропически растения, които предпазва от тревопасни животни и конкуренти видове, предотвратявайки покълването на семената им. Най-популярният източник на кофеин са кафените зърна (семената на няколко вида от род Coffea), но се съдържа още в чая, какаото, гуараната и някои други растения.

В исторически план свойствата на кофеина са познати от хилядолетия. Първите писмени сведения за употребата му датират от 2737 г. пр.н.е., когато е описано въздействието на запарка от листа на растението чай (Camellia sinensis). Свойствата на кафето са открити доста по-късно, според легендата от етиопски пастир, който забелязал, че листата на растението дават допълнителна енергия на козите от стадото му. Безалкохолните напитки излизат на пазара в края на XIX век, а малко по-късно се появяват и енергийните.

След консумация кофеинът бързо се абсорбира в червата и попада в кръвообращението, което го отвежда в черния дроб. Там се разгражда на вещества, които влияят на работата на  различни органи. Най-значим е ефектът му върху централната нервна система.


Ползи от приемането на кофеин

Допринася за повишаване на настроението и подобряване на мозъчната функция – Основното свойство на кофеина е способността му да се свързва с аденозиновите рецептори в мозъка, без да ги блокира. Така той възпрепятства действието на невротрансмитера аденозин, чиито нива денем се повишават и пораждат усещане за умора и желание за сън. Това, от друга страна, стимулира активността на други два невротрансмитера – допамин и норепинефрин, което оказва благотворно въздействие върху настроението и мозъчната функция.

Подобрява издръжливостта при физическа активност – Кофеинът подобрява представянето при аеробни (особено при свързани с издръжливост спортове) и анаеробни спортни дейности. В умерени дози той подобрява резултатността в спринта, бягането и колоезденето за време, издръжливостта (като намалява общата умора и умората в мускулите) и повишава мощността при колоездене.

Подпомага метаболизма и изгарянето на мазнини – Свойството на кофеина да стимулира работата на централната нервна система допринася и за ускоряване на базовия метаболизъм. Освен това приемането му преди аеробни натоварвания засилва оксидацията на мазнини, особено при хора в незадоволителна физическа форма.

Съдейства за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания – Независимо от широкоразпространените схващания за негативното въздействие на кафето върху сърцето кофеинът допринася за ограничаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Той стимулира сърдечната дейност, увеличава кръвния поток и временно повишава кръвното налягане, но съвсем слабо (от порядъка на 3-4 мм живачен стълб), най-вече при хора, които не го приемат редовно. За сметка на това научни изследвания показват, че при любителите на кафе и чай рискът от сърдечни удари е с 14 до 10 процента по-нисък.

Свойството на кофеина да стимулира разграждането на мазнините допринася и за намаляване на риска от образуване на камъни в жлъчката. Има данни, че алкалоидът има положителен ефект при заболявания като астма, диабет и подагра, съдейства за намаляване на телесното тегло и за подобряване на чревната флора.    


Кофеин (58%), желатинова капсула (говежди желатин), антислепващ агент (микрокристална целулоза, магнезиеви соли на мастни киселини), титаниев диоксид (за цвят)


Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за поддържане на нормално телесно тегло и нормален енергиен метаболизъм.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 капсулa дневно, с обилно количество течност.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Етикети: Caffeine Smash (1, 3, 7-Trimethylxanthine) Кофеин 200 mg - 250 капсули