• БИО Червена киноа, Бурел Органикс, 200 гр.

БИО Червена киноа, Бурел Органикс, 200 гр.

5.50лв.
Наличност:
В наличност
Модел:
прах
Каталожен код:
3307
Производител:
ЗДРАВНИЦА

  • Бърза доставка

  • Безопасна поръчка

Сподели

- 100% Органичен продукт

- Без ГМО, Химикали и Пестициди


Киноата e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.


Полезни свойства:


Киноа е била от голямо значение в диетата на предколумбовите цивилизации на Андите, отстъпвайки по важност единствено на картофите и следвана по значение от царевицата. В съвременната епоха киноа се цени особено заради хранителната си стойност, като съдържанието ѝ на протеини е много високо (14% от масата), макар и не по-високо от повечето бобови растения. Хранителните оценки на киноа показват, че тя е източник на пълноценен протеин. Освен това, тя е добър източник на фибри и фосфор, както и с високо съдържание на магнезий и желязо. Киноа е източник и на калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата. Киноа е без глутен и е лесна за усвояване. Поради всички тези характеристики киноа се смята за подходяща като култура за осигуряване живота на екипажите в космически екологични системи на НАСА.


Съдържание:


100% Био червена киноа.


Хранителна стойност на 100 g:


Енергия: 380 kcal

Мазнини: 6 g

Въглехидрати: 70 g

Протеини: 14 g


Начин на употреба:


Изплакнете киноата и варете във вода съотношение 1:2 в покрит съд за около 10-15 мин. Гарнирайте със зеленчуци, сирене, масло, месо и други по желание и вкус. След приготвяне семената удвояват своя обем и стават по-светли.