• Амарант, Здравница, 250 гр. За стомаха и червата

Амарант, Здравница, 250 гр. За стомаха и червата

2.50лв.
Наличност:
В наличност
Модел:
смес
Каталожен код:
2536
Производител:
ЗДРАВНИЦА

  • Бърза доставка

  • Безопасна поръчка

Сподели

Амарант (Amaranthus) представлява вид едногодишно растение, близък родственик на срещащите се у нас различни видове щир, които растат най-вече като плевели. Характеризира се с височина приблизително до 2 метра, с ярко оцветени листа (цветовете варират от тъмночервено, през пурпурночервено, оранжево, розово и дори бяло). За негова родина се смята Америка.


Хранителна стойност на Амаранта:

Основна характеристика на амарант е високият процент протеини - около 17%. Съдържа всички незаменими аминокиселини, като количеството на лизин е три пъти по-високо от това на другите зърнени култури. Амарант е богат и на сяросъдържащи аминокиселини, които са особено важни за правилното функциониране на черния дроб и за нормалното развитие на новородените.


Зърнената култура съдържа 8% естествени мазнини, голяма част от които са ненаситени.


57% от съдържанието е отредено на скорбялата, като размерът на гранулите е сравнително малък, което осигурява по-добра разтворимост във вода и по-добро смилане от храносмилателните ензими. Амарант е продукт, който може да бъде включен в менюто на малки деца и хора, страдащи от стомашно-чревни разстройства.


Семената са богати на витамин Е, отличаващ се с завидни антиоксидантни свойства, също така съдържат магнезий, фосфор, калций, желязо и фибри, а в сравнение с пшеницата, количеството на тези вещества е 2 до 4 пъти по-голямо.


Може би една от най-важните характеристики, на която трябва да се обърне голямо внимание, е липсата на глутен, който нерядко води до хранителни алергии. Липсата на глутен означава, че е отлична алтернатива за хората, страдащи от глутенова ентеропатия.


За тези, които смятат да използват листата на растението е добре да се отбележи, че те също се отличават с добри хранителни стойности: в свежо състояние съдържат 2-4% протеин, витамин С (80-200 мг/100 гр), каротиноиди (3-5 мг/100 гр), както и значими количества калий, калций и магнезий.


Амарантът е особено полезен за:


пациенти, прояващи непоносимост към глутена;

хора, страдащи от стомашно-чревни неразположения;

лица, работещи при тежки условия на труд;

всички, които спортуват активно, скоро очакват дете или поддържат - здравословен и балансиран режим на хранене;

с лечебна цел се използва и цъфналото растение, което се характеризира с астрингентно (уплътнява тъканите и намалява секрециите), потогонно, диуретично, стимулиращо и тонизиращо действие.


Освен това се прилага при: кръвоизливи, обилна менструация, диария, гастроентерит, рани в устната кухина и гърлото, отоци и навяхвания.


Съдържание:

100% Амарант.


Предназначение:

Подходяща за приготвяне на ястия, супи, гарнитури и др.


Хранителни стойности на 100 гр.:

Енергийна стойност: 374 kcal / 1565 kJ

Въглехидрати: 66 g

Мазнини: 6.5 g

Белтъчини: 14.5 g


Опаковка: 250 гр.